duminică, 30 martie 2014

Stupul Dadant

- 0 comentarii

Tipurile de stupi


Numarul de tipuri de stup continua sa creasca. Se taie 1 cm aici si se adauga acolo. Ramele trec prin toate formele geometrice posibile si definesc un nou stup care va fi cu siguranta mai bun decat un altul, asa incat apicultorii au o noua oportunitate. Aceasta oportunitate inseamna o noua investitie, deoarece orice modificare presupune si o marire a costului de fabricatie.

 De cele mai multe ori noii stupi nu constituie un nou sistem de lucru intrucat nu au la baza principii apicole noi. Insa multi apicultori sunt obsedati de inventii.

Ei doresc sa schimbe ceva la propriul stup.Chiar si Stupul Popular (Warre) a suferit deja de pe urma inventatorilor. Acestia sustin ca l-au inbunatatit, dar inbunatatirile de care am auzit sunt inutile, unele daunatoare iar cateva absurde. In fapt stupii de pe piata po fi impartiti in patru categorii: Dadant, Voirnot, Layens si Stiubee.


Stupul Dadant


Stupul Dadant are 12 rame. Fagurii au urmatoarele dimensiuni: inaltime 266mm; lungime 420mm; magazinul cu inaltimea ramelor la jumatate.

Popularitatea sa


Imediat ce a aparut, stupul Dadant a avut un mare succes.
Persoane deziluzionate spun despre francezi: ,,pofticiosi, inconstanti, dornici de nou si la moda, ei urmeaza orbeste nu numai cele mai serioase dar si cele mai neserioase lucruri''.
Un diplomat a spus:,,francezii sunt niste prunci mari care accepta fara ezitare ceea ce spune altcineva despre ceva necunoscut''
Iar un istoric a scris: ,,francezii au mania de a lauda ceea ce vine din afara si de a se debarasa de ceea ce au acasa''
De asemenea, Dadant a fost francez prin nastere si a trait in America.
Mai mult de atat, stupul Dadant pe care il folosim nu este acelasi pe care l-a folosit chiar Dadant. Iar Dadant a fost mai mult fabricant de foi de faguri decat apicultor.Nimeni nu e ingrijorat de asta.
In plus, stupul Dadant oferea ceva comerciantului. Afacerea pornita a proliferat. Au comandat cu totii Dadant pentru ca stupul le crea si posibilitati de trai. Cu cosurile de papura nu aveau nici o sansa.
In final trebuie sa acceptam ca ramele Dadant s-au pretat foarte bine la centrifugat, o inventie utila si incontestabila.Nu este de neglijat insa faptul ca cu cateva modificari, centrifuga poate fi utilizata si la stupii ficsi.


Dimensiunile sale


Cu siguranta stupul Dadant necesita mai mult lemn decat un stup 300x300mm. Iar lemnul este scump.
In plus, primavara, cand familia vrea sa-si extinda puietul, are de incalzit o suprafata de 2000cmp fata de 900cmp cat e in stupul nostru. Mierea este singurul material combustibil.
Albinele sunt suprasolicitate datorita suprafetei mari, de unde rezultata si nevoia unei rezerve mai mari de miere.

Ramele


Unii oameni vad rama ca fiind esenţiala pentru tinerea sub control a familiei de albine, pentru tratarea bolilor si pentru extracţia mierii.
Numai ca eu vad rama ca fiind principala cauza a bolilor. Prin facilitarea vizitelor in stup, de fapt sporeşte aceste vizite care extenuează albina prin nevoia de restabilire a temperaturii, slăbind familia si mărind şansele de inbolnavire.
Nu este nevoie de rame pentru a evalua cantitatea de miere din stoc. Daca toamna lipseşte rezerva necesara, nimeni nu-si mai bate capul cu ele. Nu este nevoie de rame pentru a evalua starea coloniei. Daca albinele aduc polen atunci este si puiet este si matca. Toate sunt bune.
Numărul de albine care sosesc si pleacă indica puterea familiei.
Daca numărul de culegătoare scade, cel mai bine este sa înlocuieşti familia respectiva cu un roi natural sau artificial. Daca in timpul acestui proces veţi observa un miros greu sau descompunerea puietului, atunci se impune dezinfecţia stupului prin flambare sau spălare pana la lemn.
Este mult mai economic decât toate tratamentele recomandate, care mai degrabă sunt indicate pentru cercetători.
Nu este nevoie de rame nici la extracţia mierii. Noi avem colivii adaptate care ne înlesnesc extracţia. In aceste colivii stau fagurii si nu se rup. Performantele sunt la fel de bune ca si la fagurii cu rame.
Atunci susţinătorii ramelor sa se întrebe singuri: cat timp raman ramele mobile după ce au ieşit din atelier? Doi ani cel mult. Pentru cei mai multi stupari, daca nu fac revizia de primăvara, ramele curând sunt lipite una de alta si de pereţii stupului.

Deci, de ce sa folosim rame?

Ca la orice rama si ramele Dadant necesita prelucrare prin rindeluire, pentru a facilita curatarea primăvara. In plus, se cere un grad ridicat de precizie in execuţie. Este nevoie de 7,5 mm intre peretii interiori ai stupului si rame, si de pastrarea acestei distante in timp. Daca spaţiul scade la 5 mm albinele il propolizeaza, iar in spaţiul mai mare de 10 mm albinele construiesc faguri.

Nevoie de precizie se adăuga la costul total al stupului.

Mai mult, stupul Dadant are o rama lunga si îngusta. Cele 18 kg de miere distribuite pe 12 rame, cu greu asigura 1 kg pe mijloc. Va fi miere mai mult spre marginea ramei si mai putin spre centru. Ghemul de albine va ierna pe una din margini, fata sau spate, de regula pe cea expusa la soare. După ce consuma miere din parte in care se afla, ghemul trebuie
sa se mute in cealaltă extremitate a ramei unde inca mai sunt rezerve.
In cazul in care temperatura va fi joasa, albinele nu vor fi in stare sa facă aceasta deplasare deoarece nu vor găsi proviziile necesare de miere si pe mijlocul ramei. Vor muri de foame in locul in care se afla, chiar cu rezervele langa ele. Acesta este marele dezavantaj al stupilor cu rama îngusta si lunga.
In sfârşit, rama măreşte considerabil volumul interior al stupului. Am arătat deja acest dezavantaj.
[Citeşte mai mult...]

Cel mai bun stup

- 1 comentarii

Apicultura de cercetare|

Vreti sa studiati albinele cum pleaca si vin la stup? Pentru a face aceasta va trebuie un stup cu geamuri; dar aveti nevoie sa studiezi si ungherele, colturile. In acest caz e nevoie de un stup cu rame, si inca cu rame mobile .Adica ramele sa se desfaca precum paginile la carte.

Acesta este stupul pe care Francois Hubert l-a folosit pentru faimoasele sale observatii.Acest stup este scump si nu aduce nici un profit. Este sacrificiu pentru stiinta.

Apicultura de productie


Pe de alta parte, vreti sa obtineti de la stupul dvs. miere garantata, naturala si care sa coste mai putin ca la magazin? Vreti sa porniti o activitate intelectuala care sa va hraneasca pe dvs. si familia dvs? In acest caz aveti nevoie de un stup ieftin, care necesita putina munca si care implicit da o miere ieftina. Numai stupul cu faguri ficsi va va da aceste rezultate.

Ratiunea pentru care va dau acest sfat


Acest sfat ar trebui sa va para nechibzuit avand in vedere numarul mare de stupi cu rame mobile aflat pe piata, atat spre vanzare cat si in exploatare.
Ganditi-va la acest aspect: Care este stupul modern care nu a fost abandonat dupa cativa ani de exploatare? Profesori, preoti etc., persoane cu suficient timp liber la dispozitie.
Si cati apicultori, care pe langa stuparit, nu s-au apucat si de alte treburi, cum ar fi constructia stupilor, a utilajelor etc.?
Toate sistemele au dezamagit repede, si asta din cauza ca nu si-au hranit proprietarii.
Mai mult de atat, nu e nevoie de studii sofisticate sa faci comparatie intre costul unui stup si lipsa sa de valoare.Va fi foarte scump, v-am spus deja.
E suficient sa calculezi cat costa sa-l instalezi, ce timp e necesar pentru intretinerea lui pana sa tragi o conluzie, si daca nu esti deja apicultor, iti spun dinainte -costa prea mult.
Costul ramelor si accesoriilor poate fi gasit in cataloagele fabricantilor. Nu vom pierde timpul cu ele.Vom lua in considerare numai numarul de ore de munca necesar pentru fiecare sistem.
[Citeşte mai mult...]

Sfaturi in apicultura

- 1 comentarii
Pentru mai bine de 30 de ani, am studiat in stupina mea principalele sisteme existente, dupa cum se vede si in imagini.
Am in stupina aproximativ 350 stupi de diferite modele.Am avu timp sa-i compar.

De la inceput va spun ca nu vreau sa-mi impun sistemul nimanui. Pentru a evalua stupul si metoda mea de lucru, fructul rezultat, nu va voi impune nici munca mea nici rezultatele obtinute..


Va voi da cel mai simplu, motivele superioritatii lui, motive bazate pe principii apicole si stiintifice incontestabile. Mai mult de atat, chiar atunci cand va prezint stupul, nu am nici un interes personal sa o fac.


[Citeşte mai mult...]

Ce stupi sa alagem si sa nu gresim

- 0 comentarii
Alegerea stupului

In afara de adaptarea la intepaturi, o a doua dificultate pentru incepatori este alegerea stupului si intretinerea acestuia.

Sunt o multime de stupi si toti au entuziasti si oponenti. Aceasta dificultate poate fi evitata.si va spun cum.



 

Nu experimentati

Este ceva obisnuit sa auzi incepatori spunand asa; o sa incerc doua sau trei modele curente de stupi, le voi studia si voi vedea care e mai bun.
Numai ca viata e scurta, in special viata activa. In afara de cazul in care sunteti privilegiat, nu o sa puteti trage o concluzie definitiva.
Pentru a testa diferiti stupi, acestia trebuiesc studiati in aceeasi stupina, sub aceeasi atenta ingrijire, minim 10-12 buc din fiecare, pe o perioada de 10 ani.Luati-o si altfel, este nevoie ca acesti stupi sa se afle in aceleasi conditii de amplasament pentru a putea trage o concluzie medie.
Peste acesti 10 ani, multi observa ca un stup se comporta perfect iarna, spre exemplu, iar altul mai bine vara. Astfel se va incerca combinarea avantajelor pe care ti le ofera cele doua sisteme studiate.
Noul stup creat va necesita alti 10 ani de studiu. Peste acesti 10 ani poti constata ca stupul nou creat e foarte bun pentru albine, raspunzand perfect cerintelor lor, dar dezavantajos pentru stupar pentru ca cere prea multa atentie.
Iti trebuie atunci un nou experiment. O sa-l faci?
Ca amator, sa faci asemenea experimente ai multe satisfactii. Aceste experiente le-am facut
si eu in multe ore placute.
Cei ce vor sa produca in schimb sau sunt nevoiti sa o faca, ar face bine sa le evite.

Problema sfaturilor de la altii

Bineinteles, stuparii cand scriu sau vorbesc, recomanda stupul pe care ei deja l-au ales, l-au inventat sau l-au perfectionat. Numai ca dragostea parinteasca e oarba. Apicutorii nu-si vad defectele stupului. Si va duc in eroare fara sa-si dea seama.

Exista o pasiune care conduce umanitatea, numele ei este vanitatea. Hai sa-i spunem narcisism (auto iubire).Aceasta auto iubire opreste stuparul sa admita ca stupul e gresit,
pana nu constata el singur lucrul acesta.Va va spune voua in schimb ca da rezultate excelente. Si continua sa-si repete greselile pana nu accepta ca ceva este in neregula. Si fara sa gandeasca ca va induce in eroare, va garanteaza recolte ametitoare. In final nu veti fi decat dezamagit.
Trebuie sa acceptam si faptul ca anumite interese conduc in mod cert apicultorii. Ei n-ar vrea sa le creasca concurenta, asa ca va vor recomanda exact ceea ce dispretuiesc.

Constructorii de stupi, pe de alta parte, vor fi motivati sa recomande acel stup care se preteaza la productia de masa. Acesta da profitul maxim. Intodeauna este cel mai bun.
Cel mai bine este sa nu te iei dupa nimeni.

Este ca si cum ar avea cineva pretentia ca e in masura sa spuna el care e cel mai bun stup.
Bazeaza-te pe tine, pe principiile apicole si stiintifice unanim acceptate, si nu vei fi
dezamagit.
[Citeşte mai mult...]

Cum sa scapi de intepaturile albinelor

- 0 comentarii
Primul obstacol, raspandit pretutindeni, ar fi intepaturile albinelor. Putem discuta despre albine ore intregi, in orice tara si pe orice treapta a societatii. Peste tot si intodeauna avem parte de urechi atente. Albinele sunt prietenoase dar si cei mai buni prieteni ai lor nu le tin pentru ca le e frica de intepaturi.

 Intepaturile par a fi, intradevar, formidabile. Asa sa fie?
Albinele sunt uneori maltratate, lovite de seceri sau calcate de animale pe pajisti, dar cu toate acestea acolo nu inteapa.


Incercati un experiment: pe cand copacii va sunt in floare, urmariti albinele culegatoare cand zboara din floare in floare. Daca chiar vreti sa le si distingeti, presarati-le cu putina faina. Dati cate un ghiont albinei, cu degetul; albina va pleca pe alta floare. Mai dati unul si vedeti ca face la fel.

 Puteti continua acest joc cat timp doriti. Albina se infurie abia dupa ce-si umple gusa cu nectar. Insa nu te inteapa niciodata.
Ati vazut stupari profesionisti lucrand in mijlocul albinelor fara frica, aparent fara nici o precautie, chiar fara masca pe cap.

In prima editie a acestei carti, am reprodus numeroase fotografii ale activitatii de peste an, inclusiv transferul albinelor din cosurile de papura, activitate ce se termina, de regula, batand cu batul in cos.
Se pot vedea in fotografii albinele in cauza; stuparul nu poarta manusi sau masca, inarmat doar cu un biet afumator Bingham si jos la picioare, la deschiderea fiecarui stup, stand linistit pe cainele meu, dragul Polo, un cocker spaniel latos si cu urechile mari. Nu era nevoie decat de o singura albina pentru crearea disconfortului.Una din acele fotografii apare aici.

Asadar, albinele nu sunt rele prin natura lor.Numai ca albinele au o treaba de facut, sa-si intretina familia si sa o faca sa prospere, aducand nectar si aparandu-l. Iar pentru a-si apara familia si mierea, sunt dotate cu o arma puternica-intepatura cu venin.

Acesta e folosit impotriva oricarui inamic, real sau aparent, cu o viteza de care nimeni nu stie cum sa scape si cu o forta in fata careia nici masca, nici manusile sau ghetele, si nici hainele groase nu ii pot face fata.
Asa ca stuparul, oferind albinelor sale casa potrivita, provizii suficiente si prezentandu-se ca un prieten al lor, va fi usor acceptat de catre albine si dupa cateva momente de interactiune, poate sa le scuture sau perieze, fara frica, asa cum se si face de obicei.

Nu cunosc nici un animal cu care sa-ti permiti sa te porti atat de aspru.
As putea descrie doua tipuri de persoane cu risc mai mare la intepaturi. In primul rand persoanele violente; violente in gesturi, violente in limbaj.

Apoi sunt acele persoane ce emana un miros puternic-placut sau nu. Spre exemplu, oamenii cu o respiratie urata, miros ce poate proveni de la o dentitie proasta, stomac bolnav, chiar alcoolism, sau oameni murdari ori parfumati.

Toti ceilalti pot intretine albine fara teama de a fi intepati, cu o singura conditie: sa nu-si trateze albinele ca pe inamici.

Acest lucru va fi cu putinta pentru toti cei ce vor urma metoda mea, fiecare pas pe care il descriu, intr-o maniera precisa si detaliata.

In ciuda afirmatiei mele despre blandetea albinelor, accept ca sunt cu siguranta si persoane nelinistite atunci cand o albina se apropie de fata lor descoperita. Din acest motiv, cu metoda mea, recomand utilizarea mastii, care sa dea stuparului siguranta ca nu va fi intepat pe fata.

Metoda mea, reduce sau elimina riscul de intepaturi. Transferul albinelor dintr-un stup intraltul se face la o oarecare distanta fata de stupina. Pe timpul acesta , albinele sunt la distanta fata de albinele stupilor vecini sau culegatoarele stupului transferat.

Nici un fagure cu albine nu este transferat. Stuparul nu poate stalci sau irita albinele. Conform activitatii de peste an, stupul e deschis o singura data, la recoltat. Iata de ce puietul si cuibul nu se raceste iar albinele nu au motive de iritare. Putem practica stuparitul fara pericolul de a fi intepati.
Nu ezit sa spun ca atunci cand un stupar e intepat de albine ar fi bine sa se intrebe ce greseala a savarsit.
[Citeşte mai mult...]

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea albinelor incepatori - Posts · Comments
Theme Template by .