joi, 14 noiembrie 2013

Ce putem observa la urdinis

- 1 comentarii

Atunci cand temperatura permite, putem observa trantori sau albine lucratoare la zbor.

Trantorii

Trantorii ies la zbor numai in perioadele calde ale zilei. Au un zbor zgomotos si greoi si nu aduc nici polen nici nectar.

Lucratoarele


Atunci cand temperatura este in jur de 8 0C, putem vedea albine lucratoare la urdinis facand diferite munci.Unele din ele fac de garda sau ventileaza aerul altele fac curatenie sau sunt culegatoare.

Paznicii stupului

Albinele de paza intra si ies pe urdinis in continuu.Ele intampina orice albina vine si nu ii permit accesul in stup decat dupa ce ii recunosc, fara indoiala, mirosul. Ele gonesc albinele straine, care arata la fel, si care incearca sa intre in stup sa le fure mierea. De asemenea urmaresc viespiile de tot felul sau fluturii de molie care incearca, cateodata, sa patrunda in stup.

 

Ventilatoarele

Spre seara, in zilele calduroase, in special daca peste zi a fost adus mult nectar, in afara de paznici, stau albinele ventilatoare, ferme cu capul spre stup, prironite in picioruse.

Bat puternic din aripi ventiland aerul cu un zgomot ce se poate auzi si la o oarecare diatanta de stup. Rolul lor este sa ventileze aerul scazand temperatura din stup, accelerand evaporarea nectarului proaspat adus.


Ingrijitoarele

Dimineata, in special primavara, albinele pot fi vazute carand resturi sau albine moarte din stup.Acestea sunt cele ce se ocupa cu curatenia.

Culegatoarele

In final, vom vedea culegatoarele cum isi iau zborul. Ele dispar repede, fara ezitare, spre florile pe care le au deja in memorie.Se intorc ingreunate, uneori aterizand in iarba din jurul
stupilor, deoarece sunt pline cu nectar. Altele se intorc avand bulgarasi de polen pe picioruse, galbeni sau de alta culoare, dupa staminele florii vizitate.

 

Orientarea

In zilele calde, in special dupa cateva zile de ploaie, de cele mai multe ori putem vedea albine zburand in cercuri din ce in ce mai mari in jurul stupilor. Acestea nu sunt culegatoarele ci albine tinere iesite sa faca cunostinta cu stupul si pozitia lui.Acest zbor se cheama ,, zbor de orientare''.( la noi, in vorbirea populara, ,,ies la joc'' n.tr).
In fata: albine moaret scoase afara. In mijloc, doi trantori mai scurti si mai grasi.
In dreptul urdinisului, doua lucratoare cu polen pe picioruse.
In fata: o albina paznic controland o alta albina. In dreptul urdinisului: albine ventilatoare

Barba

Atunci cand este foarte cald, albinele elibereaza spatiul ocupat din stup, iesind pur si simplu afara, formand un grup agatat cu piciorusele ce se prelinge de la urdinis pana pe postamentul stupului. In aceasta situatie spunem ca albinele fac barba.Albinele fac de asemenea barba si atunci cand se pregatesc de roire.
[Citeşte mai mult...]

Ce putem observa in jurul stupinei

- 0 comentarii
Cand temperatura este favorabila secretiei de nectar, este usor de observat activitatea albinelor in campul muncii ori pe scandura de zbor si fara pericolul de a fi intepati, iar cei ce stau departe de stupi nu au cum sa fie intepati nici ei.
Putem chiar sa ne recunoastem albinele si asta ori pentru ca nimeni nu are acest soi de albine in zona ori pentru ca inainte de a parasi stupul, le-am presarat cu vre-un fel de pudra, faina spre exemplu.





Nectarul


Inainte de toate nectarul este cel vizat de albine.La sosirea pe o floare albinele despart petalele si-si vara capul inauntrul florii extinzand limba si sorbind picatura de nectar.
Albina se muta imediat pe alta floare si reia procesul.
De tinut cont ca :cu cat nectarul va fi mai intens cu atat va creste numarul de culegatoare; ca albinele pare sa viziteze o singura specie de flori;ca prefera anumite specii de flori si ca le ignora pe cele vizitate deja de alte albine.
Albinele extrag nectarul numai din flori, uneori insa si de pe alte portiuni din planta, de pe stipela de mazariche spre exemplu, si in sezonul calduros de pe frunzele de stejar, mesteacan, fag, plop, tei etc.Acest din urma nectar se numeste mana.

Polenul


Albinele colecteaza de asemenea polen pe care il folosesc in hrana larvelor. Albinele care culeg nectar cu siguranta cara si polen, posibil in mod involuntar, dar in mod cert sunt si albine care culeg numai polen, fara nectar.
Albinele colecteaza polenul cu mandibulele si-l aduna in bulgarase dupa care il preiau cu picioarele din fata si-l depoziteaza in cosuletele de pe picioarele din spate.
Sunt anumite flori, cum ar fi matura sau garoafa unde este asa de mult polen incat albinele sunt acoperite complet in el.
Nu o sa gasim niciodata polen de culori diferite adus de albina la un drum. De aici rezultand ca albinele viziteaza doar o singura specie de flori la un zbor. Stim asta pentru ca culoarea polenului variaza de la o planta la alta.

Propolisul

Culegatoarele aduna si propolis de pe mugurii anumitor specii de plante, spre exemplu anin, plop, mesteacan, salcie, ulm etc.
Propolisul este un material rasinos, transparent si lipicios. Albinele il aduc in mici gamajoare ca pe polen. Il folosesc la astuparea crapaturilor si umplerea anumitor spatii.

Apa

In final, culegatoarele aduc apa, pe care o folosesc pentru diluarea hranei albinelor tinere si probabil si pentru lichefierea mierii cristalizate. Albinele au preferinte ciudate: picaturi de roua, apa de mare, apa murdara de balegar din apropierea fermelor.
[Citeşte mai mult...]

Lucratoarele - cresterea albinelor

- 0 comentarii

Rolul lucratoarelor

Lucratoarele au obligatia de a construi si gestiona fagurii precum si de a hrani familia.
Lucratoarele cresc puiet, pazesc stupul, il curata si il ventileaza, etc. Nu exista modalitate de a distinge lucratoarele decat prin rolul pe care il joaca in cadrul familiei : doici, culegatoare, cerese etc. Toate lucratoarele sunt destinate efectuarii tuturor muncilor din colonie fara discriminere, in functie de necesitatile de sezon, perioada de timp si circumstante. Numai tinerele lucratoare sunt destinate sa lucreze in interiorul stupului, atata timp cat organismul lor nu este inca adaptat la vremea aspra.


Perioada culesului

Este stiut ca albinele ies din stup oricind de dimineata pana seara, primavara si vara, exceptand pe ploaie sau vreme rece. Este mult mai corect sa spunem ca albinele ies din stup numai daca au si ce face, adica sa gaseasca nectar, polen sau propolis. Ploaia impovareaza asa de tare albina incat o impiedica sa zboare iar temperatura sub 8 grade o amorteste. Vara culegatoarele urmaresc nectarul mai intai de toate, caldura amiezii insa uscand florile.
Primavara aduc foarte mult polen, productia nefiind stopata de caldura sau frig.


Cateva cifre

O albina cantareste a zecea parte dintr-un gram. Poate aduce in stup la un drum, jumatate din greutatea sa, 0,05 grame, uneori doar 0,02 grame. Pentru a aduce un kilogram de nectar, albina ar trebui sa faca 50.000 drumuri, sau 50.000 albine, un drum. O albina poate face douzeci de drumuri pe zi, la o distanta de 1 Km, aducand 0,4 g nectar. Pentru a aduce 1 kg de nectar, albinele fac 40.000Km, adica mai mult decat circumferinta pamantului.

Perioada de viata a lucratoarei

Lucratoarele pot trai pana la un an, ca urmare a orfanizarii, sau cand depun un efort mai mic. In coloniile normale, si in sezoanele bune, ca urmare a activitatii intense, lucratoarele traiesc maxim doua- trei luni; in mod obisnuit de fapt trei- patru saptamani.


Obiceiurile lucratoarelor

Printre albinele aceleasi colonii putem vedea unitate si intelegere cu un grad de perfectiune ca nicaieri in alta parte. Toate albinele au un singur scop si ambitie si anume prosperitatea familiei.
Din acelasi motiv lucratoarele inspecteaza albinele din preajma. Le examineaza si in cazul in care au convingerea ca sunt straine le inteapa de moarte, chiar daca asta ar insemna si propriul sacrificiu.


Polimorfismul albinelor

Diferenta dintre lucratoare si matci provine numai de la forma diferita a celulelor in care au crescut si a hranei diferite. Cine indrazneste sa spuna asta?
Daca in discutie se afla numai dezvoltarea incompleta, putem accepta influenta mediului si a hranei.Se regasesc insa divergente intre matci si lucratoare care nu pot fi atribuite conditiilor sau leaganului. Albinele poseda in mod cert organe de colectare a polenului si producere a cerii care nu se regasesc la matci, iar ele in mod cert poseda organe care nu pot fi regasite la albinele asexuate. Aceste diferente nu pot fi puse pe seama conditiilor. Pot fi puse numai pe seama albinelor doici care stiu din instinct ce tratament sa aplice larvelor ce urmeaza sa fie lucratoare spre a le inzestra cu organele necesare; ele stiu de asemenea ce up-grade-uri sau atrofieri ale organelor necesare sa faca larvei spre a-si putea indeplini functiile maternale.
Trebuie sa acceptam ca albinele doici au uimitoare abilitati, daca vrem sa explicam polimorfismul albinelor.
[Citeşte mai mult...]

Masculii sau trantorii de albine

- 1 comentarii

Denumirea masculilor


Pentru masculi se foloseste in general denumirea de trantori, pe criteriul zgomotului pe care il fac in zbor, putin diferit fata de al bondarilor. In franceza denumirea de fals bondar face deosebirea de bondarul de pe camp.

 

 

Detalii ale masculilor

Masculii sunt mai inchisi la culoare.Extremitatile corpului lor au perisori. Picioarele sunt lipsite de pintenii pentru colectat polen. Nu sunt prevazuti cu ac. Au um miros deosebit.

Mirosul masculilor

In perioada roitului masculii emit un miros puternic. Aceasta este modalitatea de a fi recunoscuti de tinerele regine, mai mult decat zgomotul produs in zbor. Mai mult, acest miros face ca iminenta roitului sa fie anticipata.

Comportamentul masculilor

Masculii sunt eleganti si pasnici. Vazuti in stup dau intodeauna impresia ca sunt adormiti.Ies in zbor doar in perioada pranzului si numai pe vrerme frumoasa. Cateodata trec dintr-un stup in altul fara ca albinele sa le faca vre-un rau.

Numarul de masculi

In coloniile sanatoase putem intalni pana la trei mii de trantori.

 

Rolul masculilor

Toti sunt de acord cu faptul ca rolul masculilor este de a fecunda tinerele matci.
Am impartasit punctul nostru de vedere cu alti stupari cu experienta ca trantorii sunt utili si pentru mentinerea caldurii necesara puietului. Va trebui sa mai revedem aceasta problema atunci cand vom discuta despre reducerea numarului de trantori sau eliminarea lor.

 

Perioada de viata a masculilor

In clima temperata trantorii traiesc doar cateva luni. Apar odata cu inceputul culesului si sunt omorati de lucratoare imediat ce culesurile se opresc. Sunt retinuti, chiar peste iarna, de catre familiile orfane.

Ce ne spune prezenta masculilor?

Prezenta unui numar mare de trantori la inceputul culesului ne da garantia unei recolte bogate, daca vor fi conditii favorabile de mediu. Pe de alta parte, prezenta trantorilor dupa incetarea culesurilor ne sugereaza o familie orfana sau cu matca epuizata.
[Citeşte mai mult...]

Matca de albina

- 0 comentarii

Denumirea matcii (albine)

In antichitate se credea ca familia de albine este guvernata de un rege. Astazi stim ca infiecare colonie exista cate o regina, sau mai bine zis o matca, singura femela imperecheata, capabila sa sigure viitorul familiei sale prin depunere de oua. Legea de baza a fiecarei colonii este interesul comun.Va trebui sa ne conformam denumirii unanim acceptate, numind matca- regina.

 

Numarul de regine

In mod normal exista o singura regina in fiecare colonie de albine. Uneori totusi, puteam vedea cate doua regine. Unii apicultori spunand ca au vazut chiar trei. Aceste exceptii se datoreaza catorva motive.

Regina este prea batrana si nu are suficienta energie sa-si omoare fiica la nastere, asa cum instinctual ar fi facut in tinerete. Ori este posibil ca stuparul sa fi introdus succesiv cateva regine banuind ca familia este orfana.

Reginele au ramas in viata fiind impinse si pastrate de catre albine in colturi diferite. De fapt ele au format doua grupuri in cadrul familiei, fiecare manifestandu-se ca o colonie distincta. Acest statut dispare cu atat mai repede cu cat coloniile se maresc foarte mult sau vremea rece le obliga se se uneasca. Dezordinea creata la roire, de asemenea permite prezenta catorva regine in stup, prin eclozionarea simultana.

Antipatia dintre regine

Cand doua regine se intalnesc, se ataca una pe alta. Cea mai puternica sau cea mai agila, strapunge cu acul abdomenul celeilalte, provocandu-i moartea. Uneori cele doua regine se inteapa una pe alta, ca in cazul duelistilor, omorandu-se reciproc.
Aceasta antipatie exista intre matcile imperecheate, virgine sau aflate inca in botci. Atunci cand familiile se pregatesc de roire ele cresc 10-15 matci. Dupa ce prima regina eclozioneaza, se grabeste sa gaseasca celulele cu reginele surori gata de iesit sa le intepe.
Observ aici modalitatea naturala de selectie. Ramane doar una dintre 10 sau 15 regine. Si anume cea mai viguroasa capabila sa-si salte prima capacelul.

Disparitia reginei de albine

In timpul vizitelor in stupi, putem vedea aglomerari de albine. Daca le separam prin forta sau prin afumare intensa, vom gasi o regina in mijoc. Se zice ca regina este in ghemotoc. Aceasta imbratisare se datoreaza bucuriei sau antipatiei.
Atunci cand stuparul a tinut regina separata prea mult de familia sa, cand i-a dat drumul prea tarziu la o regina retinuta in colivie, in caz de furtisag sau pericol, albinele se infasoara sub forma de bila in jurul ei strangand cat pot de tare, sufocand-o. Alteori acest lucru se poate intampla din cauza antipatiei. Urmeaza inteparea si moartea rapida. Acest lucru il poate pati o regina batrana trantorita imediat ce succesoarea a eclozionat, regina pe care stuparul a tinut-o prea mult intre degete sau in mana, modificandu-i sau schimbandu-i mirosul, in asa fel incat albinele nu o mai recunosc, sau regina intoarsa de la zborul de imperechere si care nimereste un alt stup aflat in apropiere decat al sau.

Consecintele disparitiei reginei de albine

O familie de albine careia ii lipseste matca se numeste orfana. Daca matca disparuta nu este inlocuita de stupar sau de catre albine, populatia scade rapid pana la disparitie.

Importanta reginei intr-un stup de albine

Prezenta ei este importanta deoarece este singura care depune oua destinate perpetuarii familiei. Natura de asemenea a luat toate masurile ca ea sa ramana in viata. Regina se imperecheaza afara, in zbor. Aceste circumstante fac actul in sine periculos pentru o insecta atat de fragila cum e albina.In acelasi fel, unic. Regina se imperecheaza o singura perioada in viata ei. Si nu paraseste fagurii niciodata, afara de roire cand pleaca impreuna cu o parte dintre albine sa-si intemeieze o noua casa.

Viata reginei

O regina traieste 4-5 ani.Asta inseamna de 50 de ori mai mult decat o lucratoare eclozionata la inceputul sezonului.La fel ca in cazul gainilor, regina devine mai prolifica in al doilea an de viata.


Varsta reginei

Este destul de usor sa deosebesti o regina batrana de una tanara. Regina tanara in primul sau al doilea an de viata, are abdomenul mare, fiind plin cu oua, aripile sunt intacte, capul si corpul acoperit cu perisoari, iar deplasarea sa este agila. Regina batrana in al treilea an e lucioasa, aripile sunt franjurate iar deplasarea este greoaie.

Puterea reginei

Este o greseala sa ne inchipuim ca regina dirijeaza constructia de faguri si imparte munca la lucratoare. Rolul reginei este doar de a depune oua. Nu e mai putin adevarat ca prezenta reginei este indispensabila in colonie. Importanta rolului jucat de regina si necesitatea prezentei sale se poate observa la familiile orfane.
Lucratoarele devin agitate, se trezesc cautand regina umbland in toate directiile. Muncesc mai putin si devin mai putin calme. Situatia se inrautateste cu atat mai mult cu cat nu exista puiet tanar din care sa-si creasca o noua regina. Mai mult de atat, in coloniile care pier de foame, regina este cea care supravietuieste cel
mai mult, odata ca este cea mai puternica si a doua pentru ca albinele pastreaza pentru ea ultima gura de miere.

Imperfectiunile reginei

Regina nu are glande ceriere si nici posibilitatea sa aduca polen sau miere. Regina nici nu stie cum sa se hraneasca singura. Daca este inchisa separat intr-o cutie cu putina miere in preajma, va muri de foame, in ciuda mierii prezente. Pare sa fie la fel si in stup. In timp ce depune oua albinele o hranesc cu o mancare destinata puietului larvar, un amestec de polen si miere modificat de o prealabila digestie; iar atunci cand nu oua, doar cu miere. In tot cazul, conform cu cercetarile Dr, Miller, nu lucatoarea este cea care introduce limba in gura matcii, deoarece descarcarea hranei este posibila numai cu limba retractata. Din contra, regina este cea care introduce limba in gura lucratoarei de unde soarbe mancarea gata pregatita pentru ea.

 

Temperamentul reginei

Regina este timida si retrasa. Un zgomot anormal o sperie. De cele mai multe ori se ascunde in grosul familiei unde nu poate fi stalcita sau in orice caz nu poate fi gasita repede. Regina nici macar nu-si foloseste acul, decat impotriva altor regine tinere.

 

Infatisarea reginei

Infatisarea reginei o face sa fie usor de recunoscut. Este mai grasa si mult mai lunga decat o lucratoare. Abdomenul sau, in partea subtire, depaseste mult lungimea aripilor.
Deplasarea sa este impunatoare. Se deosebeste de masculi prin corpul mult mai suplu. Masculul are capatul abdomenului mult mau bont si acoperit cu perisori. Aripile sale depasesc abdomenul.

 

Cum sa gasesti regina

In Stupul Popular (stupul Warre), folosind gratia despartitoare, avem o modalitate mecanica simpla de identificare a reginei, fara pericol de ranire, si fara o cunoastere deosebita din partea stuparului. In stupul cu rame de asemenea avem o modalitate rapida de identificare a matcii in fiecare zi din sezonul cald, cu bune rezultate. In sezonul activ, regina traverseaza in fiecare zi spatiul ocupat de puiet, cu scopul de a oua toate celulele goale si de a extinde cuibul functie de evolutia familiei. In toiul noptii regina
ar trebui sa fie in mijlocul cuibului. In tot cazul, la amiaza regina este in una din extremitatile puietului, o data in dreapta si urmatoarea zi in stanga. Este important sa se evitate stresarea reginei prin ridicarea brusca a ramelor sau afumare excesiva si sa se tina cont sa se introduca rama cu regina exact in locul in care a fost gasita. Daca interventia nu se face la amiaza, regina se va afla cu atat mai mult spre stanga sau dreapta cu cat de tarziu este.

 

Cu siguranta regina exista

Chiar fara sa o vedem, regina este prezenta daca exista puiet larvar sau si mai bine daca exista oua proaspat depuse iar culegatoarele aduc polen.

 

Mirosul reginei

Se spune ca regina are un miros puternic, asemanator roinitei, in mod particular mai mult sau mai putin, functie cat albinele se incarca cu el.
[Citeşte mai mult...]

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea albinelor incepatori - Posts · Comments
Theme Template by .