joi, 14 noiembrie 2013

Lucratoarele - cresterea albinelor

Rolul lucratoarelor

Lucratoarele au obligatia de a construi si gestiona fagurii precum si de a hrani familia.
Lucratoarele cresc puiet, pazesc stupul, il curata si il ventileaza, etc. Nu exista modalitate de a distinge lucratoarele decat prin rolul pe care il joaca in cadrul familiei : doici, culegatoare, cerese etc. Toate lucratoarele sunt destinate efectuarii tuturor muncilor din colonie fara discriminere, in functie de necesitatile de sezon, perioada de timp si circumstante. Numai tinerele lucratoare sunt destinate sa lucreze in interiorul stupului, atata timp cat organismul lor nu este inca adaptat la vremea aspra.


Perioada culesului

Este stiut ca albinele ies din stup oricind de dimineata pana seara, primavara si vara, exceptand pe ploaie sau vreme rece. Este mult mai corect sa spunem ca albinele ies din stup numai daca au si ce face, adica sa gaseasca nectar, polen sau propolis. Ploaia impovareaza asa de tare albina incat o impiedica sa zboare iar temperatura sub 8 grade o amorteste. Vara culegatoarele urmaresc nectarul mai intai de toate, caldura amiezii insa uscand florile.
Primavara aduc foarte mult polen, productia nefiind stopata de caldura sau frig.


Cateva cifre

O albina cantareste a zecea parte dintr-un gram. Poate aduce in stup la un drum, jumatate din greutatea sa, 0,05 grame, uneori doar 0,02 grame. Pentru a aduce un kilogram de nectar, albina ar trebui sa faca 50.000 drumuri, sau 50.000 albine, un drum. O albina poate face douzeci de drumuri pe zi, la o distanta de 1 Km, aducand 0,4 g nectar. Pentru a aduce 1 kg de nectar, albinele fac 40.000Km, adica mai mult decat circumferinta pamantului.

Perioada de viata a lucratoarei

Lucratoarele pot trai pana la un an, ca urmare a orfanizarii, sau cand depun un efort mai mic. In coloniile normale, si in sezoanele bune, ca urmare a activitatii intense, lucratoarele traiesc maxim doua- trei luni; in mod obisnuit de fapt trei- patru saptamani.


Obiceiurile lucratoarelor

Printre albinele aceleasi colonii putem vedea unitate si intelegere cu un grad de perfectiune ca nicaieri in alta parte. Toate albinele au un singur scop si ambitie si anume prosperitatea familiei.
Din acelasi motiv lucratoarele inspecteaza albinele din preajma. Le examineaza si in cazul in care au convingerea ca sunt straine le inteapa de moarte, chiar daca asta ar insemna si propriul sacrificiu.


Polimorfismul albinelor

Diferenta dintre lucratoare si matci provine numai de la forma diferita a celulelor in care au crescut si a hranei diferite. Cine indrazneste sa spuna asta?
Daca in discutie se afla numai dezvoltarea incompleta, putem accepta influenta mediului si a hranei.Se regasesc insa divergente intre matci si lucratoare care nu pot fi atribuite conditiilor sau leaganului. Albinele poseda in mod cert organe de colectare a polenului si producere a cerii care nu se regasesc la matci, iar ele in mod cert poseda organe care nu pot fi regasite la albinele asexuate. Aceste diferente nu pot fi puse pe seama conditiilor. Pot fi puse numai pe seama albinelor doici care stiu din instinct ce tratament sa aplice larvelor ce urmeaza sa fie lucratoare spre a le inzestra cu organele necesare; ele stiu de asemenea ce up-grade-uri sau atrofieri ale organelor necesare sa faca larvei spre a-si putea indeplini functiile maternale.
Trebuie sa acceptam ca albinele doici au uimitoare abilitati, daca vrem sa explicam polimorfismul albinelor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea albinelor incepatori - Posts · Comments
Theme Template by .